הודעה לתקשורת -7 בנובמבר 2016
(ENGLISH - Campaigners, including Boycott from Within, denounce international chefs participating in ‘apartheid’ Round Tables tour in Tel Avivhttps://bdsmovement.net/news/campaigners-denounce-international-chefs-participating-‘apartheid’-round-tables-tour-tel-aviv)
פעילי זכויות אדם בישראל ובעולם מוקיעים שפים בינלאומיים
המשתתפים בפסטיבל שולחנות 'אפרטהייד' עגולים בתל אביב
שפים בינלאומיים מגיעים לתל אביב בחסות עסקי התנחלויות בלתי חוקיים
ארגון Oxfam הבינלאומי נקרא להרחיק את עצמו מן המסעדות המשתתפות
140 ארגוני חברה אזרחית בינלאומיים קוראים לשפים לבטל את השתתפותם ומוחים על כך
פעילי זכויות אדם המתנגדים למשטר הכיבוש והאפרטהייד הישראלי קיימו משמרות מחאה במסעדת Musket Room בניו יורק, מסעדת L'ami Jean בפריז, מסעדת Maruja Limón בויגו (ספרד) ובמסעדות בערים נוספות, במחאה על השתתפותן באירוע קולינרי בתל אביב אשר מטרתו להלבין את הפשעים ודיכוי זכויות האדם של ישראל נגד הפלסטינים.
הפסטיבל, במה שמכונה על ידי ישראל מתקפה של "גסטרו-דיפלומטיה" ונערך במימון ובחסות ממשלת ישראל, מתקיים בין 6 ל-26 בנובמבר, ומביא שפים מ-13 מסעדות מובילות בעולם לבישול במסעדות בתל אביב. ממשלת ספרד, שעל פניו מגנה התנחלויות ישראליות בלתי חוקיות, נותנת חסות לאירוע לצד יינות רמת הגולן, עסק שמרוויח מהכיבוש ומהסיפוח הישראלי של רמת הגולן.
על מכתב שנשלח לשפים חתומים 140 ארגוני חברה אזרחית, אשר גינו את האירוע בגלל שיתוף הפעולה ההדוק שלו עם משרדי הממשלה הישראלית המעורבים בהפרות חמורות של הדין הבינלאומי:
"משרדי הממשלה בישראל מעורבים כבר שנים רבות בפרויקט "Brand Israel" למיתוג מחדש של ישראל, אשר שם לו למטרה לעשות שימוש בתרבות ובאמנות על מנת להסיח את תשומת הלב ממצב זכויות האדם הנוראי של ישראל ולייצר במקום זאת תדמית חיובית אלטרנטיבית", צוין במכתב.
החותמות/ים על המכתב הצביעו על "שימוש מקומם במסורת עתיקת היומין של שיתוף בחוויה הקולינרית למען המטרה של הלבנת הפשעים וההפרה הבוטה של זכויות יסוד פלסטיניות", וקראו לשפים לבטל את השתתפותם בפסטיבל.
פעילים ישראלים התומכים בזכויות האדם של הפלסטינים יצרו סרטון פרודיה שממחיש באופן סאטירי את הלבנת הפשעים הבוטה הזו. באירוע, הנערך תחת חסות אמריקן אקספרס, יוגשו יינות רמת הגולן עם ארוחות גורמה שיכינו שפים בינלאומיים, אשר יתאכסנו במלונות דן, רשת הכוללת מלון שנבנה על אדמה פלסטינית גזולה במזרח ירושלים הכבושה. ה"בועה הליברלית" של תל אביב, שבה יכינו השפים את ארוחותיהם היקרות, מתקיימת רק הודות לחומת האפרטהייד של ישראל, למחסומים וגטואיזציה של הפלסטינים, כולל המצור הברברי המוטל על 2 מיליון פלסטינים בעזה. כל אלה מותירים את הברוטליות היומיומית של הכיבוש מחוץ לטווח הראייה של שוכני הבועה.
מנהל אחת המסעדות שמולן התקיימו משמרות המחאה אמר לפעילים מקומיים שבמסעדתו לא ידעו על מעורבותה של ממשלת ישראל ועל האופי הפוליטי של האירוע. הם גם לא ידעו על המחאה הבינלאומית שהתקיימה בשנה שעברה. הוא הוסיף ואמר שלו היה יודע על כך, מסעדתו לא היתה משתתפת, אך בשלב זה מאוחר מדי לבטל את השתתפותם השנה. המסעדה התרעמה על כך שמארגני "שולחנות עגולים" לא חשפו מידע זה בפניהם כאשר הזמינו אותם להשתתף ומשנודע לו על כך הודיע המנהל לפעילים כי אין בכוונת המסעדה להשתתף בפסטיבל בעתיד.
תגובה דומה הגיעה מהשפים של מסעדת Triciclo במדריד. אחד השפים סיפר לפעילי BDS Madrid שכעת מאוחר מדי בכדי לבטל. בניסיון לנתק את עצמם מכל מעורבות פוליטית, במסעדה זו ניסו לטעון כי הם מבשלים עבור הציבור ולא עבור הממשלה, אך ראוי להדגיש כי מארגני האירוע מצהירים מפורשות על יעדיו הפוליטיים.
"ממשלת ישראל מפיקה תועלת מן המוניטין הבינלאומי של השפים האלה כדי לחפות על האכזריות של המשטר שלה. ישראל משתמשת באמנות ובמוניטין שלהם כדי להסוות את פשעיה", הסבירה ליליאנה קורדובה, פעילה ממדריד, במהלך הפגנה מול המסעדה.
אזרחיות/ים ישראלים חברי קבוצת "החרם מבפנים" (אזרחים ישראלים למען BDS) השמיעו אף הם את קולם: "כאזרחים ישראלים הפעילים נגד המדיניות הישראלית של גזענות, כיבוש ואפרטהייד, אנו קוראים למסעדות בינלאומיות להימנע ממתן לגיטימציה לפשעים של ממשלת ישראל על ידי השתתפות בפסטיבל התעמולה "שולחנות עגולים" בתל אביב."
פעילים בדנמרק כתבו לארגון הסיוע ההומניטרי Oxfam IBIS, המשתף פעולה בפרוייקט פיתוח עם מסעדת Gustu מבוליביה, משתתפת ב"שולחנות עגולים". Oxfam התבטא באופן עקבי נגד ההתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות והשפעתן על הביטחון התזונתי של משפחות פלסטיניות. כמו כן, פעילים איטלקים פנו לחברת המים המוגזים Ferrarelle בבקשה להסיר את חסותם לאירוע.
אזרחים ברחבי העולם נקטו בשבוע שעבר פעולה נרחבת במדיה החברתית בתגובה לקריאה הפלסטינית לפעולה והשתמשו בהאשטאג apartheidRoundTables#. מאות ציוצים בטוויטר פנו ל-13 המסעדות המשתתפות באירוע ולשפים שלהן בקריאה לבטל את השתתפותן, ומאות תגובות ברוח זו נכתבו גם על דפי הפייסבוק שלהן.
פעילים אשר מחו על האירוע בשנה שעברה מתחייבים להמשיך גם בשנים הבאות, והם פונים אל שפים אשר שוקלים את השתתפותם בעתיד לסרב להזמנות. האירוע קיבל יחסי ציבור שליליים מאד בעיתונות המקומית והבינלאומית.